Viktigt att tänka på gällande kitespots

Det finns många aspekter att tänka på när man ska kitesurfa. Här har vi sammanfattat några för er!

Omgivningen

När ni väljer en strand för att kitesurfa så är det viktigt att undvika små, trånga stränder, djupa vikar etc! Detta för att få en jämn och fin vind samt att få utrymme att köra på! Om det ligger stenar i vattnet eller något annat som hindrar att man kan åka fram och tillbaka så bör man också undvika att kitesurfa där. Ytterligare en självklar aspekt när man väljer en spot är att undvika områden med vägar, kraftledningar, flygplatser, järnvägar eller andra områden med hinder och farliga objekt. När du väl hittat ett område utan alla dessa störande moment är det dags att fundera på nästa punkt:

Vindriktning

Vinden har en riktning utifrån vilket väderstreck den kommer från, så om vinden kommer från norr och blåser mot söder så är det en nordlig vind. Detta räcker dock inte för att beskriva vinden, vi kan ju även beskriva vindriktiningen i förhållande till den strand som vi befinner oss på för tillfället, tex om vinden blåser rakt in mot land så har vi en pålandsvind (onshore). Blåser vinden snett in från havet så har vi en side onshore, längs med stranden = side shore, snett ut från land=side ofshore och rakt ut från land=offshore. Onshore, side onshore och sideshore fungerar alla utmärkt att surfa i då man inte blåser bort från land om det skulle hända något. Alla offshore vindar unviker vi dock då man driver ut till havs om det skulle hända något!

Riggyta och nödlandningsplats

När man sedan riggar så får man tänka på vart man gör detta. Kanske finns det ett speciellt riggområde och då bör man hålla sig där. Annars så bör man leta upp ett område på stranden utan snäckoroch annat som kan skada draken och som ligger så långt ifrån hinder uppe på land som man kan komma. För att underlätta för alla bör man rigga med linorna 90 grader mot vinden för då tar man mindre plats och man står ju automatiskt nästan i den position som man vill starta draken från. Om olyckan är framme så är det även bra att rigga med draken mot vattnet i den mån det går och även se ut områden längs stranden där det går att nödlanda om det skulle behövas.

Förbud

Det är viktigt att man respekterar lokala förbud och regler som finns på våra spotter. Tex så är det förbjudet att surfa i Apelviken och Läjet sommartid mellan 10-18 om det är badande i vattnet! Respektera även fågelskyddsområden.

Länk till beskrivningar av spotter

Sveriges mest omfattande spottguide för kitesurfing, windsurfing och snowkiting hittar ni här!