Kite – olika typer och sorter jämförs

Det finns två grundläggande typer av kite: foil kite och tubkite. Tubdrakarna kan man sedan dela upp i flera undergrupper beroende på form hos draken.

Namn

Varje del av draken har ett namn för attt man lätt ska kunna identifiera den!

Storlek

Storleken på en drake brukar anges i kvadratmeter och kan definieras som verklig storlek(flat) och projicerad storlek(storlek som visas mot vinden). Storleken på en drake som tillverkarna anger är alltid verklig storlek.

AR

Aspect ratio är förhållandet mellan längden och bredden på draken.

Tub kites

Även kallade LEI (leading edge inflatable) kan delas in i olika grupper beroende på form:

Sigma


En design på leading edge som gör att tyngdpunkten hos draken flyttas bakåt. Detta ger en stabilare drake med lägre bomtryck, snabbare svängar och lätt återstart från vattnet.

Delta


Liknar C-drakarna i formen men har en tillbakadragen leading edge vilket ger extremt lätt återstart från vattnet och direkt styrning.

Bow


Plattare än delta drakarna men även de med tillbaka dragen leading edge. Inte lika lätt bomtryck eller återstart från vattnet men ungefär samma depower som många delta drakar.

C-kite


Den första LEI formen som uppfanns. Rekomenderas ej till nybörjare då återstart från vattnet är svårare, depower är mindre. Avancerade åkare som vill ha den direkta styrningen föredrar ibland c-drakar.

Foil kites


Open cell


Lämpar sig bara för användning på land då de tapppar formen och luften när de slutar flyga, dvs att återstarta en open cell foil i vattnet är i princip omöjligt. Denna konstruktion väger dock mindre och lämpar sig därför i extrem lättvind på tex snö.

Closed cell


Fungerar som en open cell men har luckor som håller inne luften i draken tillfälligt om man kraschar i vattnet. De fungerar bra på vatten men rekomenderas inte til nybörjare om man inte vet med sig att man kokmmer köra väldigt mycket på snö och bara då och då på vatten.